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The European Securities and Markets Authority (ESMA) has published a further set of Q&A updates and 
issued an opinion on post-trade transparency requirements with respect to non-EU trading venues on 31 
May 2017. Key topics of the Q&As include pre-trade transparency waivers, quoting obligations under the 
Systematic Internaliser (SI) regime, reporting deferrals and Approved Publication Arrangements (APAs) 
and post-trade reporting on non-EU trading venues. Below is a summary of key points.  

 

1) Pre-trade transparency waivers [Section 5, Question 4] 

(i) The transparency and waiver regimes under MiFID I only apply to shares admitted to trading on a 
regulated market.  

(ii) Therefore, where a waiver granted in accordance with MiFID I is extended to other equity-like 
instruments […] as well as non-equity instruments, this is considered as granting a new waiver, and 
this new waiver needs to go through the ESMA opinion process. 

2) SI Regime: Quoting obligations for SIs in non-equity instruments  [Section 7, Question 5] 

a) Can systematic internalisers  (SI) meet their quoting 
obligations under Article 18(1) of MiFIR for liquid 
instruments by providing executable quotes on a 
continuous basis?  

(i) […] Nothing prevents the SI, especially in the most liquid 
instruments, to stream prices to clients.  

(ii) Where those prices are firm, i.e. executable by clients up to 
the displayed size (provided the size is less than the size 
specific to the instrument), the SI would be deemed to have 
complied […].  

(iii) The SI can, in justified cases, execute orders at a better 
price than the streaming quote.  

b) Can client orders routed by an automated order router 
(AOR) system be considered as ‘prompting for a quote’ 
according to Article 18(1)(a) of MiFIR?  

MiFIR Article 18  

Obligation for systematic internalisers to 
make public firm quotes in respect of bonds, 
structured finance products, emission 
allowances and derivatives  

1. Investment firms shall make public firm 
quotes in respect of bonds, structured 
finance products, emission allowances and 
derivatives traded on a trading venue for 
which they are systematic internalisers and 
for which there is a liquid market when the 
following conditions are fulfilled:  

(a) they are prompted for a quote by a client 
of the systematic internaliser;  

(b) they agree to provide a quote. 

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-872942901-35_qas_transparency_issues.pdf
https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-154-165_smsc_opinion_transparency_third_countries.pdf
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(i) Yes. The provisions in Article 18 of MiFIR are neutral 
concerning the technology used for prompting quotes. A 
systematic internaliser can be prompted for and provide 
quotes through any electronic system. 

c) For how long should quotes provided by systematic 
internalisers be firm, or executable?  

(i) The quote should remain valid for a reasonable period of 
time allowing clients to execute against it. A systematic 
internaliser may update its quotes at any time, provided at 
all times that the updated quotes are the consequence of, 
and consistent with, genuine intentions of the systematic 
internaliser to trade with its clients in a non-discriminatory 
manner. 

d) Obligations for systematic internalisers dealing in non-
equity instruments for which there is no liquid market 
under Article 18(2) of MiFIR: 

(i) The systematic internaliser does not have an obligation to 
make this quote available to other clients nor to make it 
public.  

(ii) However, Article 18(2) of MiFIR requires the SI to disclose to 
clients on request the quotes provided.  

(iii) That obligation can be met by allowing clients, on a 
systematic or on a request basis, to have access to those 
quotes.  

(iv) This is without prejudice to the possibility for SIs to benefit 
from a waiver for this obligation as set out in the last 
sentence of Article 18(2) of MiFIR. 

e) Which arrangements should systematic internalisers use 
when publishing firm quotes?  
Should these be the same arrangements as for equity 
instruments?  

(i) ESMA considers that SIs should use the same means and 
arrangements when publishing firm quotes in non-equity 
instruments as for equity instruments as specified in Article 
13 of the Commission Delegated Regulation (EU) No 
2017/567.  

(ii) Furthermore, the quotes should be made public in a 
machine-readable format as per above Regulation […] and 
the quotes should be time-stamped as specified in Article 
9(d) of RTS 1.  

f) Should systematic internalisers disclose their identity when publishing firm quotes?  

(i) Yes, as for equity instruments, systematic internalisers should disclose their identity when making 
quotes public through the facilities of a regulated market or an APA.  

MiFIR Article 18  

2. In relation to bonds, structured finance 
products, emission allowances and 
derivatives traded on a trading venue for 
which there is not a liquid market, 
systematic internalisers shall disclose quotes 
to their clients on request if they agree to 
provide a quote.  
That obligation may be waived where the 
conditions specified in  
Article 9(1) “Waivers for non-equity 
instruments” are met: 

1. Competent authorities shall be able to 
waive the obligation for market operators 
and investment firms operating a trading 
venue to make public the information 
referred to in Article 8(1) for:  

(a) orders that are large in scale compared 
with normal market size and orders held in 
an order management facility of the trading 
venue pending disclosure;  
(b) actionable indications of interest in 
request-for-quote and voice trading 
systems that are above a size specific to the 
financial instrument, which would expose 
liquidity providers to undue risk and takes 
into account whether the relevant market 
participants are retail or wholesale 
investors; 
(c) derivatives which are not subject to the 
trading obligation specified in Article 28 and 
other financial instruments for which there 
is not a liquid market; 
(d) orders for the purpose of executing an 
exchange for physical; 

(e) package orders […] 

RTS 1 
Article 9 Arrangements for the publication 
of a firm quote 
(d) the arrangement includes the publication 
of the time the quotes have been entered or 
amended in accordance with Article 50 
“Synchronisation of business clocks” of 
MiFID II (2014/65/EU) as specified in 
Commission Delegated Regulation (EU). 
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3) Compliance with the SI regime and notification to NCAs [Section 7, Question 6] 

a) What information should the notification from systematic internalisers to their NCA contain? 

(i) The notification from systematic internalisers to their NCA should contain information that is at 
least provided at the level of the MiFIR identifier as specified in: 
o field 4 of table 2 of Annex III of RTS 1 (i.e. shares, depositary receipts, exchange traded funds, 

certificates and other equity-like financial instruments) and; 
o field 3 of table 2 of Annex IV of RTS 2 (i.e. bonds, ETNs, ETCs, structured finance products, 

securitised derivatives, derivatives, and emission allowances) for the instruments and classes of 
instruments for which the investment firm is a systematic internaliser.  

(ii) This is without prejudice of the possibility for NCAs to require the submission of more granular 
information if considered appropriate. 

b) For what period of time should an investment firm follow the obligations for systematic 
internalisers after crossing the relevant thresholds in a financial instrument?  

(i) The obligation will last for three months after crossing the relevant thresholds in a financial 
instrument at the relevant quarterly assessment. The obligation period will be slightly shorter for the 
first assessment in 2018, which covers 1 September to 15 November 2018. 

c) When/How often do investment firms have to notify their NCAs of their systematic internaliser 
status? 

(i) Investment firms are required to notify their NCA in case of a change in status, i.e. where an 
investment firm passed the thresholds for an instrument with a particular MiFIR identifier in the 
previous period, but did not meet the thresholds for any instrument with the same MiFIR identifier in 
the consecutive assessment period […].  

(ii) Where there is no change in the systematic internaliser status from one assessment period to the 
next (i.e. where the investment firms is still above the threshold or decides to voluntarily opt-in as 
systematic internaliser for any instrument with the same MiFIR identifier), the firm does not have 
to notify its NCA thereof. 

4) Post-trade reporting to Approved Publication Arrangements (APAs) [Section 8] 

a) What is the time limit for investment firms to report post-trade information to APAs, in particular 
should information be delayed in case of deferral? Who decides on the applicable deferral period 
given the possibility of disagreement between the APA and the investment Firm?  [Question 1] 

(i) Since the NCA’s authorisation for granting the deferred publication is addressed to market operators 
and investment firms, it is the investment firm’s responsibility to ensure that the APA is informed 
thereof and publishes the information no later than after the lapse of the deferral.  

(ii) The investment firm should report the transaction to the APA as soon as technically possible after the 
execution, regardless of the application of any deferrals. The APA should be in charge of publishing 
the transaction in due time, according to the deferral period that applies to the specific transaction. 

b) Who will assign the Market Identifier Code (MIC) for the APA? [Question 2] 

(i) According to table 3 of Annex I of RTS 1 and table 2 of Annex II of RTS 2, APAs will be identified by 
either a Market Identifier Code (MIC) or a 4-character code. […] 

(ii) While there is no legal obligation for APAs to use MICs, ESMA recommends that APAs request the 
MIC code from the ISO 10383 Registration Authority (SWIFT). The creation, maintenance and 
deactivation of MICs is free of charge. 
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5) Should EU investment firms trading on a third-country trading venue make information about these 
transactions public through an APA in the EU (Articles 20 and 21 of MiFIR)? [Section 9, Question 1] 

(i) This depends on the characteristics of that third-country trading venue as set out in the below ESMA 
Opinion (ESMA70-154-165, 31.05.2017). 

(ii) Investment firms […] that need guidance […] should contact their competent authorities to make them 
aware of the third-country trading venue(s) on which they are trading.  

(iii) The competent authority will then get in touch with the third-country trading venue with a request 
for further information. Third country trading venues cannot directly approach NCAs […]. 

(iv) Based on the information provided, ESMA will determine whether the third-country trading venue 
meets the criteria set out in the ESMA Opinion. If so, the respective third-country trading venue will 
be listed in an Annex to the Opinion.  

(v) Investment firms trading on third country trading venues that are not included in the list in the 
Annex of the ESMA Opinion should make information on those transactions public through an APA. 

(vi) ESMA is aware that it is important for EU investment firms to have legal certainty as soon as possible 
[…]. While ESMA cannot commit to any set timeline, all notifications will be processed as expediently 
as possible. 

 

ESMA Opinion (ESMA70-154-165)  “Determining third-country trading venues for the purpose 
of transparency under MiFID II / MiFIR” issued on 31 May 2017 
 
Background: 

(i) Articles 20 and 21 of Regulation (EU) No 600/2014 (MiFIR) require EU investment firms to make 
information on transactions in financial instruments traded on a trading venue public through 
approved publication arrangements (APA). However, Articles 20 and 21 of MiFIR do not clarify 
whether this obligation applies also to transactions concluded on a third-country trading venue.  
[Paragraph 3] 

(ii) Market participants and competent authorities have therefore called upon ESMA to provide guidance 
on the treatment of those transactions, in particular, on those third-country trading venues that are 
subject to transparency provisions that are similar to the post-trade transparency requirements 
applicable to EU trading venues as set out in Articles 6(1) and 10(1) of MiFIR. [Paragraph 4] 

(iii) ESMA […] considers it necessary to provide guidance on the matter to prevent the development of 
inconsistent supervisory practices across competent authorities and thereby contribute to 
supervisory convergence and strengthen the legal certainty required for the application of MiFID 
II/MiFIR. As a result, ESMA has decided to publish this opinion. [Paragraph 5] 

Opinion:  

(iv) ESMA believes that information on transactions concluded by EU investment firms that are truly 
OTC, i.e. bilateral transactions with non-EU firms, or that are concluded on third country trading 
venues that would not be subject to a certain level of post-trade transparency should be made 
public in the EU through an APA as set out in Articles 20 and 21 of MiFIR.  [Paragraph 7] 

(v) At the same time, ESMA is of the view that the post-trade transparency requirements set out in 
Articles 20 and 21 of MiFIR should not be interpreted as requiring EU investment firms to 
systematically republish information in the EU about transactions concluded on third-country 
trading venues, which are subject to transparency provisions similar to those applicable to EU 
trading venues under the MiFID II/MiFIR framework.[…] [Paragraph 8] 

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma70-154-165_smsc_opinion_transparency_third_countries.pdf
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(vi) ESMA is aware that the correct application of the post-trade transparency requirements would 
require the identification of third-country trading venues, which are subject to similar post-trade 
transparency requirements as EU trading venues. […] [Paragraph 9] 

(vii) Any identification of trading venues for the purposes of the consistent application of the post-trade 
transparency requirements set out in MiFIR proposed by this Opinion does not in any way prejudice 
an equivalence assessment performed by the European Commission under MiFID II/MiFIR […]. 
[Paragraph 10] 

(vii) ESMA considers that only a third-country trading venue that meets all the following objective 
criteria should be considered as a trading venue for the purposes of the MiFIR post-trade 
transparency regime: 

a. it operates a multilateral system, i.e. a system or facility in which multiple third-party buying and 
selling interests in financial instruments are able to interact;  

b. it is subject to authorisation in accordance with the legal and supervisory framework of the third-
country; 

c. it is subject to supervision and enforcement on an ongoing basis in accordance with the legal and 
supervisory framework of the third-country by a competent authority that is a full signatory to 
the IOSCO Multilateral Memorandum of Understanding Concerning Consultation and 
Cooperation and the Exchange of Information (MMoU); and,  

d. it has a post-trade transparency regime in place which ensures that transactions concluded on 
that trading venue are published as soon as possible after the transaction was executed or, in 
clearly defined situations, after a deferral period.  [Paragraph 11] 

(viii) Therefore, ESMA considers that for the purposes of Articles 20 and 21 of MiFIR EU investment 
firms should not be required to publish information about transactions that are concluded on third-
country trading venues that meet the criteria considered above through APAs. [Paragraph 12] 

(ix) ESMA will publish a list of trading venues that meet these criteria in an Annex to this Opinion. The 
list […] will be updated on an ongoing basis. [Paragraph 13] 

 

 
 

Prepared by: 
Gabriel Callsen, ICMA, 
June 2017 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
These briefing notes are provided for information purposes only and should not be relied upon as legal, financial, or other 
professional advice. While the information contained herein is taken from sources believed to be reliable, ICMA does not 
represent or warrant that it is accurate or complete and neither ICMA nor its employees shall have any liability arising from or 
relating to the use of this publication or its contents. Likewise, data providers who provided information used in this report do 
not represent or warrant that such data is accurate or complete and no data provider shall have any liability arising from or 
relating to the use of this publication or its contents. © International Capital Market Association (ICMA), Zurich, 2017. All rights 
reserved. 

file://///icma.loc/data/user/gabriel.callsen/1.%20Regulation/MiFID%20II/ESMA/a.%20it%20operates%20a%20multilateral%20system,%20i.e.%20a%20system%20or%20facility%20in%20which%20multiple%20third-party%20buying%20and%20selling%20interests%20in%20financial%20instruments%20are%20able%20to%20interact;

